Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ay-änkyrät kaatoivat yhteiskuntasopimuksen ja teollaan osoittivat, että ay-liike ei tunne vastuuta Suomen tulevaisuudesta

Keskiviikko 26.8.2015 - -Esko Erkkilä-

Yhteiskuntasopimuksen kariutuminen viime viikon lopulla varmisti, että ay-änkyrät eivät tunne vastuutaan Suomen tulevaisuudesta.

 

 

Asiaa on nyt katsottava eteenpäin ja siinä on nähtävissä paljon positiivisia näkökohtia.

 

 

Lainaan kahden arvostamani henkilön lausumia:

 

 

Ex-kansanedustaja Kyösti Karjula – fb kaverini – totesi perjantaina 21.8.2015 fb-päivityksessään näin:

 

 

”Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on tälle yhteiskunnalle suuri mahdollisuus.

Odotan erityisesti politiikan tarttuvan niihin asioihin, joihin oikeasti on tartuttava. Yrittäjyyden vapauttaminen on suuri tehtävä.

Tukeutuminen ay-liikkeeseen on menneisyydestä.

Niin EK kuin SAK ovat varsin hampaattomia ratkaisemaan todellisia ongelmia. Suuria näytelmiä ne ovat pystyneet aikanaan rakentamaan. Nyt ei enää niitäkään.

Tämä aikakausi merkitsee yksinkertaisesti sitä, että meidän ihmisten on opittava kantamaan enemmän vastuuta toimistamme.”

 

Elinkeinoministeri Olli Rehn totesi samaisena perjantaina puolestaan näin:

 

”Päätöksellään SAK:n liitot siirsivät Suomen korporatismista parlamentarismiin. Nyt on entistä selkeämmin hallituksen ja eduskunnan tehtävänä etsiä vaihtoehtoinen tie kilpailukyvyn korjaamiseen ja työllisyysasteen nostoon.”

 

***********************

 

Pidän suuressa arvossa Kyösti Karjulan toteamusta:

 

”Tukeutuminen ay-liikkeeseen on menneisyydestä”

 

ja samoin pidän Olli Rehn´n toteamuksesta;

 

”Päätöksellään SAK:n liitot siirsivät Suomen korporatismista parlamentarismiin”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyösti Karjula, Olli Rehn, yhteiskuntasopimus, ay-liike, ay-änkyrät,

Keskustan kokeneet kansanedustajaehdokkaat varmistavat puolueen menestyksen kevään eduskuntavaaleissa

Sunnuntai 30.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Keskustan listoilla on valtakunnallisesti nyt 206 eduskuntavaaliehdokasta. Puolue tulee nimeämään täyden listan ehdokkaita jokaiseen vaalipiiriin ja se merkitsee, että Keskustan ehdokkaiden määräksi muodostuu 216.

 

Kokeneiden ja paluuta kansanedustajiksi tavoittelevien keskustalaisten nimilista on kunnioitusta herättävä ja lista saattaa vielä saada uusia nimiä.

 

Äkkiseltään tulee mieleen ainakin seuraavat paluuta eduskuntaan yrittävät ja rautaista kokemusta omaavat kansanedustajaehdokkaat:

 

  • Paavo Väyrynen Lapin vaalipiiristä

  • Matti Vanhanen Uudenmaan vaalipiiristä

  • Olavi Ala-Nissilä Varsinais-Suomen vaalipiiristä

  • Juha Korkeaoja Satakunnan vaalipiiristä

  • Kauko Juhantalo Satakunnan vaalipiiristä

  • Hannu Takkula Pohjois-Pohjanmaan vaalipiiristä

 

Kovia ja asiantuntevia henkilöitä kaikki.

 

Keskustan listoilta on eduskuntavaaliehdokkaina myös muita sellaisia henkilöitä, jotka ovat aiemmin olleet kansanedustajina, mutta luettelemani ovat nimekkäimmät.

 

 

Viime päivinä on käyty keskustelua, että josko myös Olli Rehn olisi asettautumassa Keskustan kansanedustajaehdokkaaksi.

 

Toivottelen Olli Rehn´n Keskustan kansanedustajaehdokkaaksi vaikkapa Helsingin vaalipiiriin!

 

Väyrysen ja Takkulan eduskuntavaaliehdokkuus ja Rehn´n mahdollinen ehdokkuus merkitsisivät Keskustan osalta mielenkiintoista tilannetta Keskustan europarlamenttiryhmässä – edellytyksenä tietysti se, että kaikki mainitut valittaisiin kansanedustajiksi.

 

En lähde spekuloimaan Keskustan MEP -tilanteella sen enempää, mutta totean, että valituiksi tulleiden Olli Rehn´n, Paavo Väyrysen ja Anneli Jäätteenmäen jälkeen eniten ääniä saivat Hannu Takkula, Elsi Katainen ja Mikael Pentikäinen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paavo Väyrynen, Matti Vanhanen, Olavi Ala-Nissilä, Juha Korkeaoja, Kauko Juhantalo, Hannu Takkula, Olli Rehn, Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen, Mikael Pentikäinen, Keskustan kansanedustajaehdokkaat,

Maatalous on kokoomuksen ja hallituksen toimista huolimatta edelleen kaiken perusta

Perjantai 4.7.2014 - -Esko Erkkilä-

Kirjoitan näitä rivejä keskiviikkona 2.7.2014.

 

Tänään ja viime päivinä on ollut vahvasti esillä useita asioita, joilla yhteisenä nimittäjänä on maatalous.  Otan niistä esille kaksi.

 1.     

Kokoomus on viime päivinä toitottanut maatalousystävällisyyttään ja kaikkivoipaisuuttaan maatalouden, ruokaturvallisuuden ja kuluttajaystävällisyyden saralla.

 

Tänään suomut ovat auenneet toivottavasti myös kokoomuslaisten silmissä, kun heidän meppinsä Petri Sarvamaa ei päässyt lainkaan EU:n maatalousvaliokuntaan.

 

Keskustan Olli Rehn pääsi varajäseneksi ainoana suomalaisena himoittuun maatalousvaliokuntaan ja siten päätöksenteon keskiöön.

 

On selvää, että Rehnin pääseminen maatalousvaliokuntaan nostaa suomalaisten sananvaltaa maatalousasioissa, ruokaturvallisuutta koskevissa asioissa sekä elintarvikkeiden kuluttajapolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

 

Edellisellä vaalikaudella maatalousvaliokunnassa olivat Riikka Pakarinen (keskusta) ja Petri Sarvamaa (kokoomus).

 

On toki muistettava, että Keskustan Anneli Jäätteenmäki sai edellisellä EU-vaalikaudella paljon enemmän aikaan suomalaisen maatalouden saralla, vaikka ei ollutkaan maatalousvaliokunnan jäsen, kuten kokoomuksen Petri Sarvamaa.

 

Odottelen mielenkiinnolla, että miten Kokoomus nyt hehkuttaa maatalousosaamistaan!

 

 2.     

Valtioneuvosto on päättänyt uusista tavoitteista huoltovarmuudessa ja sen vuoksi leipäviljassa luovutaan vuoden huoltovarmuustavoitteesta ja siirrytään vain kuuden kuukauden mittaiseen varmuusvarastointiin.

 

Samassa yhteydessä huoltovarmuussäädöksiä muutetaan polttoöljyn osalta siten, että varmuusvarastossa ei enää tarvitse olla polttoöljyä teollisuuden tarpeisiin. Riittää, kun polttoöljyä on yhdyskuntien energiahuollon tarvitsema osuus viideksi kuukaudeksi!

 

Päätökset ovat osoitus Kataisen – Stubbin hallitusten käsityksistä, jotka perustuvat suureen tietämättömyyteen ja siihen, että halutaan ummistaa silmät ympärillämme tapahtuvasta kehityksestä.

 

Tunnen Huoltovarmuuskeskuksen toiminnan viljan osalta hyvin, sillä toimin 40 vuotta kestäneen työurani aikana viimeiset viisitoista vuotta maamme viljamarkkinoiden ytimessä ja pääsin omakohtaisesti seuraamaan HVK:n toimintaa viljamarkkinoilla.

 

Pidän hallituksen päätöksiä varmuusvarastotasojen alentamisessa vastuuttomana toimintana.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU:n maatalousvaliokunta, Olli Rehn, Petri Sarvamaa, Riikka Pakarinen, Anneli Jäätteenmäki, HVK, Huoltovarmuuskeskus, varmuusvarastointi, viljan varmuusvarastointi, polttoöljyn varmuusvarastointi,

Tampereen Keskusta tarjosi kiitoskahvit hyvin menneiden europarlamenttivaalien kunniaksi

Lauantai 7.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Torikauppiasyhdistys ry järjestää jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina Tampereen Keskustorilla Maanantaimarkkinat.

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö on ottanut tavakseen olla mukana Maanantaimarkkinoilla.

 

Näin teimme myös kesäkuun 2. päivänä, jolloin järjestettiin kesäkuun Maanantaimarkkinat.

 

Meillä oli silloin ilo tarjota kahvit tamperelaisille ja pirkanmaalaisille sen johdosta, että Keskusta pärjäsi hienosti toukokuun 25. päivänä järjestetyissä europarlamenttivaaleissa.

 

************

 

Keskusta sai Tampereella hyvin väen liikkeelle, sillä osuutemme kaikista annetuista äänistä nousi tasan kymmeneen prosenttiin!

 

Tulos on keskustalaisesti mainio, sillä viime vuosina osuutemme on ollut korkeimmillaan vuoden 2012 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, jolloin Paavo Väyrynen sai 8,8 % Tampereella annetuista äänistä.

 

 

 

markkinat1

 

 

Keskustan vaaliveturi europarlamenttivaaleissa Tampereella oli valtakunnalliseen tapaan Olli Rehn, joka sai Tampereelta 2.133 ääntä.

 

Toisena keskustalaisista oli Anneli Jäätteenmäki 1.391 äänellä ja kolmantena Paavo Väyrynen, joka sai 1.130 ääntä.

 

*************

 

Kisa on ”perhepiirissä” aina tiukka ja olen Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana tyytyväinen, että Tampereen osuus Pirkanmaan vaalipiirin keskustalaisista äänistä oli peräti 32 %!

 

 

markkinat2

 

Otimme Olli Rehn´n europarlamenttivaalijulisteen osastomme kantavaksi elementiksi, kun tarjosimme kesäkuun Maanantaimarkkinoilla kiitoskahvit tamperelaisille!

 

Kahvit ja mökkipalstani herukoista, mansikoista sekä luumuista valmistettu sekamehu tekivät hyvin kauppansa!

 

Kiitokset tamperelaisille, että luotitte Keskustan europarlamenttivaaliehdokkaisiin!

 

Tästä on mainiot asemat jatkaa ensi vuoden huhtikuun 19. päivänä järjestettäviin eduskuntavaaleihin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, europarlamenttivaalit 2014, Keskusta menestyi europarlamenttivaaleissa, Olli Rehn, Anneli Jäätteenmäki, Paavo Väyrynen, presidentinvaalien ensimmäinen kierros 2012, Maanantaimarkkinat,

Eurovaalit laittoivat Suomen poliittisen kartan uusiksi

Keskiviikko 28.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Europarlamenttivaaleista on nyt kulunut kolme yötä ja on aika tehdä ensimmäisiä johtopäätöksiä vaalien jälkeisestä elämästä Suomessa ja miksei myös koko Euroopassa.

 

Kuuntelin Tampereen Radiosta Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halmeen haastattelua ja hän osasi mielestäni vetää suomalaisten puolueiden merkityksestä oikean yhteenvedon.

 

Halme totesi radiohaastattelussa, että...

...Suomessa siirryttiin kahden suuren puolueen ja neljän keskisuuren puolueen tilanteeseen.

 

Vaalitappiostaan huolimatta Kokoomus säilytti europarlamenttivaaleissa suurimman puolueen aseman, mutta Keskusta kohosi vaalivoittonsa ansiosta samalle tasolle.

 

Perussuomalaisten ja Vihreiden merkittävät tappiot, SDP:n rökäletappio sekä Vasemmistoliiton selkeä vaalivoitto merkitsivät, että nämä neljä puoluetta kisaavat tasaisessa keskisarjassa.

 

Hallituspuolueet kärsivät selkeän tappion, sillä ainoastaan kristillisdemokraatit sekä RKP – Timo Soinin luonnehdinnan mukaan ”takiaispuolueet” – pystyivät kohentamaan suosiotaan.

 

 

**************

 

Keskustan osalta valituiksi tulleet Olli Rehn, Paavo Väyrynen ja Anneli Jäätteenmäki edustavat todellista timanttisarjaa euroedustajina.

 

Henkilökohtaisesti kävin pitkän puntaroinnin siitä, että kuka saisi ääneni ja puntaroinnin kohteena olivat juuri nämä kolme sittemmin valituiksi tullutta ehdokasta.

 

Olin heti alusta saakka iloinen, että Olli Rehn lähti ehdokkaaksi, sillä hän on tällä hetkellä ylivoimaisesti parhaiten suomalaisista perillä Euroopan taloustilanteesta.

 

Henkilökohtaisesti en ennen eurovaalikampanjaa tuntenut Olli Rehn´ä, mutta hänen käyntinsä Tampereella ja ne hetket, jolloin sain keskustella hänen kanssaan, vahvistivat mielikuvaani osaavasta vaikuttajasta.

 

Paavo Väyrynen on tullut näin ruohonjuuritason Keskusta-toimijallekin tullut tutuksi vuosien varrella. Väyrysen presidentinvaalikampanja palautti suomalaisten uskon keskustalaisuuden elinvoimaan ja se nosti minun sekä varmaan myös monen muun suomalaisen arvostusta Väyryseen.

 

Arvostan Väyrysessä todellista yrittäjyyttä, sillä Keminmaan herukkaviljelmät ja Pohjantähti-opisto sekä samalla tontilla olevat monet oheistoiminnat kertovat miehestä, joka osaa muutakin kuin politikoida.

Arvostan korkealle myös Vuokko Väyrysen roolin miehensä kanssakulkijana.

 

Anneli Jäätteenmäkeä olen saanut kuluneen vuoden aikana seurata näistä Keskustan ykkösehdokkaista läheisimmin.

 

Annelin toiminta Alde-ryhmän varapuheenjohtajana ja suomalaisten europarlamentaarikkojen kärkinimenä ovat vakuuttaneet minut siihen, että annoin ääneni ehdokkaalle numero 195.

 

Suomalaisten kuluttajien, kotimaisen ruokaturvallisuuden ja suomalaisen alkutuotannon puolestapuhujana sekä todellisena Suomen puolesta työtä tehneenä Anneli Jäätteenmäen panos on ollut europarlamentissa päättyneellä viisivuotiskaudella keskeinen.

 

Suomi tarvitsee Anneli Jäätteenmäen panosta myös seuraavana viisivuotiskautena ja sen vuoksi päädyin äänestämään Annelia europarlamenttiin.

 

En suinkaan ole kaikista asioista samaa mieltä Annelin kanssa, sillä mm. Suomen turvallisuuspolitiikasta meillä on selkeitä vivahde-eroja.

 

 

***************

 

 

Turvallisuuspolitiikan saralla toivon avointa keskustelua niistä vaihtoehdoista, joita Suomen poliittisen johdon pitäisi tarjoilla suomalaisille.

 

Sopiva forum turvallisuuspolitiikkakeskustelulle on ensi vuoden huhtikuussa järjestettävät eduskuntavaalit ja vaaleja edeltävä kampanjointi.

***************

 

On muistettava, että ministeripaon jatkuminen, kokoomuksen hyytyminen sekä SDP:n kannatuksen hupeneminen ja Fennovoiman ydinvoimalakysymys saattavat merkitä ennenaikaisia eduskuntavaaleja jo syksyllä.

Keskustan pitää olla joka hetki valmis syksyllä 2014 mahdollisesti järjestettäviin eduskuntavaaleihin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: europarlamenttivaalit 2014, eurovaalit 2014, Olli Rehn, Paavo Väyrynen, Anneli Jäätteenmäki, ennenaikaiset eduskuntavaalit 2014, Esa Halme, takiaispuolueet,

Suomalaisministeriä tarvitaan vasta sitten, kun EU sanoo EI!

Sunnuntai 18.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Tämän jutun otsikkoa on hieman fiksattu sen alkuperäisestä muodosta, jonka lausui eräs kokenut myyntimies jo paljon aikaa sitten – sain olla tuon menestyneen myyntimiehen esimiehenä.

 

Alkuperäinen muoto kuuluu jotenkin siihen suuntaan, että...

...yrityksen myyntimiestä tarvitaan vasta sitten, kun asiakas aikoo ostaa kilpailijan tuotetta.

 

Vanha ja edelleen ajankohtainen viisaus tuli mieleeni, kun olen viime päivinä seurannut Keskustan Olli Rehn´n ja puheenjohtaja Juha Sipilän käynnistämää keskustelua Kokoomuksen luokattomasta menettelystä puolustaa Suomen etuja EU:n maatalouspolitiikassa.

 

Kokoomus luovutti ilman pienintäkään taistelua ne asemat, jotka Suomi sai ns. 141-pykälän muodossa EU-liittymisneuvotteluissa ja joita erityisesti keskustalainen maa- ja metsätalousministeri on pystynyt puolustamaan aina siihen saakka, kunnes kokoomuksen Jari Koskisesta tuli maa- ja metsätalousministeri.

 

141-tuki ja sen onnistuneet jatkoneuvottelut ovat olleet niin suuri kysymys, että niiden loppuunsaattamisessa on aina tarvittu Suomen pääministerin roolia.

 

Nyt kokoomus luovutti maamme alkutuotannolle, elintarviketeollisuudelle ja ennen kaikkea suomalaiselle kuluttajalle elintärkeässä kysymyksessä taistelun ilman, että pääministeri Katainen olisi korvaansa lotkauttanut tässä asiassa!

 

On hyvä, että komission varapuheenjohtaja, Keskustan eurovaaliehdokas Olli Rehn otti asian esille ja on hyvä, että samoin teki myös Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

 

Huvittaa – jos vakava asia nyt voi ketään huvittaa – kun kokoomuksen kyläpoliitikot ovat kilvan yhdessä pääministeri Kataisen kanssa ryhtyneet puolustelemaan kokoomuksen heikkoa toimintaa 141-neuvotteluissa.

 

Kyläpoliitikot ja Katainen perustelevat, että muka mitään ei ollut tehtävissä!

 

Näin se on ollut aina, mutta Keskustan kuluttajia, elintarviketeollisuutta ja alkutuotantoa puolustava toiminta on aina tähän mennessä tuottanut tulosta – nyt kokoomus luovutti 141-neuvotteluissa ilman taistelua.

 

 

***********

 

 

Keskustan eurovaaliehdokas Timo Kaunisto osui naulan kantaan, kun hän totesi eilen eli 17.5.2014 Uuden Suomen blogikirjoitustaan kommentoidessaan näin:

 

 

”Jos tarkoitus on lopettaa ruuan tuotanto ja siihen liittyvät 300.000 elintarvikeketjun työpaikkaa Suomesta niin sanotaan se sitten suoraan, ei kannata kiemurrella”

 

Uskaltaako kokoomus tunnustaa aikeensa suoraan ja kiemurtelematta?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 141-tuki, EU -liittymisneuvottelut ja 141-tuki, Olli Rehn, Juha Sipilä, Jari Koskinen, Sirkka-Liisa Anttila, haluaako kokoomus lopettaa ruuantuotannon Suomesta?,

Syväkyntöä Tampereella

Perjantai 9.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Europarlamenttivaalit järjestetään 25.5.2014 ja silloin Suomesta valitaan 13 europarlamentaarikkoa Euroopan parlamenttiin.

 

Ehdokkaiden vaalikampanjat ovat täydessä vauhdissa ja on mielenkiintoista seurata eri ehdokkaiden tapaa tehdä itseään sekä mielipiteitään tunnetuksi.

 

Muiden kiireideni ohella ehdin viime maanantaina eli 5.5.2014 jonkin verran seuraamaan Euroopan unionin talous- ja raha-asioista vastaavan komissaari Olli Rehn´n kampanjointia Tampereella.

 

Rehn aloitti Tampereen kampanjapäivänsä Tampereen Kauppahallissa klo 9.00, kun hän esiintyi siellä Kahvila Aniittassa yhdessä kansanedustaja Mikko Alatalon sekä eurovaaliehdokas Jouni Ovaskan kanssa.

 

 

 

olli1

 

 

Kauppahallin tapahtuman jälkeen Rehn esiintyi Tampereen Keskustorilla Eurooppalainen Suomi ry:n vaalirekalla.
 
Pääsin kuuntelemaan Rehn´n selkeää tekstiä siellä.

 

 

 

 

olli2

 

 

Minulla oli kiire erääseen toiseen tapahtumaan ja jouduinkin hoputtamaan komissaaria Keskustan teltalle.
 
Keskustan teltalla sai kamerani linssiin komissaari Rehn´n sekä Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelän.

 

 

**********

 

En päässyt talouskomissaari Olli Rehn´n kahteen seuraavaan Tampereella järjestettyyn tilaisuuteen, sillä muut kiireet kutsuivat.

 

 

Tiedän, että päivän neljäs tilaisuus Tampereella oli puheenvuoro Yliopistolla järjestetyssä tilaisuudessa.

 

Yliopiston tilaisuuden jälkeen Rehn kiirehti Technopolis Häggman-saliin ja taas puhumaan uusille kuulijoille.

 

 

 

olli3

 

 

Ehdin talouskomissaarin kanssa illalla hänen sinä päivänä kuudenteen Tampereella järjestettyyn tilaisuuteensa hotelli Pinjaan, jossa talouskomissaari, Keskustan eurovaaliehdokas Olli Rehn käsitteli kovin sanoin nykyhallituksen hiilenmustaa energiapolitiikkaa.
 
Rehn (vasemmalla) esiintyi Pinjassa Uuden Suomen paneelikeskustelussa yhdessä Eija-Riitta Korholan, Miapetra Kumpula-Natrin ja Sari Essayah´n sekä kuvan ulkopuolelle jääneen Jyrki Kasvin kanssa.

 

 

************

 

Jutun otsikko on ”Syväkyntöä Tampereella” ja viittaan sillä siihen, että Euroopan unionin talous- ja raha-asioista vastaava komissaari panosti koko maanantai-päivän Tampereelle - syväkyntönä peräti!

 

Näen, että Keskustan eurovaaliehdokas Rehn teki aivan oikein, kun panosti samana päivänä kuuden tilaisuuden voimin Tampereelle.

 

 

***********

 

Gallupkyselyt ovat vain gallupkyselyjä, mutta olen tyytyväinen, kun Olli Rehn on gallupkyselyissä Suomen toiseksi suosituin ehdokas Euroopan parlamenttiin - kansa on palkitsemassa asiantuntemuksen!

 

Saimme viime maanantaina todeta, että hän on parlamenttiin paikkansa ansainnut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Rehn, talous- ja raha-asiain komissaaari Olli Rehn, Maanantai-markkinat, Eurooppalainen Suomi ry, www.kansalaisteneurooppa.fi, Pilvi Kärkelä, Pirkanmaan Keskustanaiset, Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä,

Ukrainan kriisi on vaikuttanut, että kaikki puolueet Vihreitä lukuun ottamatta ovat tulleet Keskustan linjoille energiaomavaraisuudessa

Torstai 8.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Uuden Suomen hotelli Pinjassa Tampereella 5.5.2014 järjestämä eurovaaliehdokkaiden paneelikeskustelu paljasti, että puolueet Vihreitä lukuun ottamatta ovat tulleet energiakysymyksissä Keskustan linjoille eli ne puoltavat puuta sekä turvetta energianlähteinä.

 

Vihreät tapansa mukaan näkevät edelleen turpeen kaiken pahana ja alkujuurena – ihmeellistä!

 

 

 

tusk1

 

 

Paneelikeskustelua pohjustanut johtaja Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä painotti, että omavaraisuuden sekä energiaturvallisuuden korottaminen ovat nyt Suomelle tärkeitä.
 

Leskelän mukaan Suomeen on voitava luoda sellainen oma ja toimiva energiajärjestelmä, joka toimii kaikissa olosuhteissa.

 

Järjestelmän on voitava hyödyntää kotimaista bioenergiaa, turvetta ja vettä.

 

Oleellista on, että järjestelmän pitää olla säätökykyinen.

 

Leskelä totesi, että meillä on huikeat mahdollisuudet hyödyntää kotimaista energiaa.

 

 

 

tusk2

 

 
Vihreiden Jyrki Kasvi totesi, että ei ole olemassa haitatonta energiaa ja hän vertasi maamme turpeenottoaloja avolouhokseksi, joka olisi kaksi kertaa Vaasan kokoinen!

 

Kasvin avolouhosväitteeltä putosi pohja pois, kun Vapon Alpo Martikainen selvitti, että Suomen turpeenottoalueista 1/3 on ennallistettu tai oikeammin suorastaan saatu ”jalostettua” peltoviljely- ja metsänkasvatuskäyttöön.

 

 

 

tusk3

 

 

Sari Essayah´n (kristillisdemokraatit) mielestä maamme on energiahuollossaan liian riippuvainen itänaapurista.

 

 

 

tusk4

 

 

Miapetra Kumpula-Natri (SDP) sanoi aivan oikein, että poliittinen sääntely on energiayritysten kannalta ongelma.

 

 

 

tusk5

 

 

Kokoomuksen Eija-Riitta Korhonen totesi suorasukaiseen tyyliinsä, että maamme energiapolitiikka on aivan liian paljon ulkoistettu Vihreiden ajatusmaailmalle.

 

Korhola mainitsi nimeltä vihreiden Satu Hassin sekä Heidi Hautalan, joiden mielipiteille on annettu liian paljon periksi.

 

Ympäristöjärjestöt ovat estäneet biotalouden mahdollisuuksien maksimoinnin,...

...totesi Eija-Riitta Korhola.   

 

Pidin, kun Eija-Riitta Korhola totesi...

...tuulivoiman suosimisen olevan ideologista hössötystä.

 

 

 

 

tusk6

 

 

Olli Rehn osoitti taloustietämyksensä, kun hän käsitteli Puolan pääministeri Donald Tusk´n esittämää ajatusta Euroopan energiaunioniksi.

 

Rehn totesi, että Puolan pääministerin esityksessä on ”koira haudattuna”, sillä Tusk´n ehdotus suosisi kivihiiltä.

 

En kannata sellaista unionia, jossa kivihiilen käyttöä lisätään,...

...oli Keskustan eurovaaliehdokkaana olevan talouskomissaari Olli Rehn´n selkeä mielipide.

 

Rehn kysyi, että miksi Suomessa on kotimaisin päätöksin sallittu kivihiilen osuuden kasvattaminen?

 

Olli Rehn kysyi Jyrki Kasvilta, että eikö tätä vaivaa, kun...

...hallitus tekee hiilenmustaa energiapolitiikkaa.

 

Kasvi oli rehellinen ja totesi: Tottakai se vaivaa.

 

 

Uuden Suomen energiatilaisuus Tampereella ansaitsee kiitoksen.

 

Tilaisuus osoitti, että nykytilanne on kypsyttänyt Kokoomuksen, SDP:n ja Kristillisdemokraatit Keskustan energialinjoille – ainoastaan Vihreät rimpuilevat edelleen turvekammossaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Uusi Suomi, Olli Rehn, Eija-Riitta Korhola, Miapetra Kumpula-Natri, Sari Essayah, Jyrki Kasvi, hiilenmusta energiapolitiikka, hallituksen hiilenmusta energiapolitiikka, Donald Tusk, Puolan pääministeri Donald Tusk, energiaunioni,

Suomen energiatuonnista 79 % tulee Venäjältä!

Keskiviikko 7.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Uusi Suomi järjesti maanantaina 5.5.2014 Tampereella Hotelli Pinjassa kaikille avoimen keskustelutilaisuuden, jossa olivat edustettuina eurovaaliehdokkaat Keskustalta, Kokoomukselta, SDP:ltä, Kristillisdemokraateilta sekä Vihreiltä.

 

 

 

pinja1

 

Keskustan edustajana oli talouskomissaari Olli Rehn

 

 

 

pinja2

 

Kokoomusta edusti europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola

 

 

 

pinja3

 
SDP:n edustajana oli suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri

 

 

 

pinja4

 

Kristillisdemokraattien edustajana esiintyi europarlamentaarikko Sari Essayah

 

 

 

pinja5

 

Vihreitä edusti tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi

 

 

 

********

 

 

pinja6

 

 

Tilaisuuden teemana oli:

 

Suomi, Eurooppa ja energia – omaa vai vierasta?

 

 

 

pinja7

 

Juontajana toimi Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko.

 

Kiitin Huuskoa kätellessäni häntä siitä, että verkkolehti Uusi Suomi on kohonnut merkittäväksi tekijäksi mediamaailmassa.

 

Kerroin saavani kerran päivässä Uuden Suomen verkkoviestin ja tutkivani siinä olevat aiheet ainakin otsikkotasolla.

 

Päätoimittaja Huusko kiitti saamastaan lukijapalautteesta.

 

 

 

pinja8

 

Keskustelun pohjaksi Vapon viestintä- ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Alpo Martikainen esitti dian, jossa kerrottiin Suomeen vuonna 2010 tuodun energian alkuperämaa.

 

Kokonaistuonnista Suomeen tuotiin energiaa Venäjältä vuonna 2010 yhteensä 79 %.

 

On muistettava, että elämme vuotta 2014 ja vuoden 2010 tuontiluvut ovat auttamattomasti vanhaa tietoa, mutta suuntaa ne antavat edelleenkin.

 

 

Energialähteittäin tuontiluvut olivat vuonna 2010 seuraavat:

 

  • Kivihiili

    • kokonaistuonti 4.593.000 tonnia; siitä Venäjältä 80 % ja muualta 20 %

 

  • Sähkö

    • kokonaistuonti 16 TWh; siitä Venäjältä 75 %, Ruotsista 12,5 % ja Virosta 12,5 %

 

  • Ydinpolttoaine

    • kokonaistuonti 61 tU eli 61 tonnia uraania; siitä Venäjältä 38 %, Ruotsista 33 % ja muualta 30 %

 

  • Maakaasu

    • kokonaistuonti 4.461 miljoonaa kuutiometriä; siitä Venäjältä 100 %

 

  • Raakaöljy

    • kokonaistuonti 10.770.000 tonnia; siitä Venäjältä 94 % ja muualta 6 %

 

 

Paneelikeskustelun osanottajien mielipiteisiin pyrin palaamaan lähiaikoina!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uusi Suomi, päätoimittaja Markku Huusko, Markku Huusko, Olli Rehn, Eija-Riitta Korhola, Miapetra Kumpula-Natri, Sari Essayah, Jyrki Kasvi, Suomen energiantuonti Venäjältä,

Vajaa parituntinen EU:n ulkoministeri Catherine Ashton´n paikalla!

Sunnuntai 9.2.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain tammikuun lopulla tilaisuuden vierailla Euroopan komission kokoushuoneessa Berlaymont-talossa Brysselissä.

 

 

 

komissi1

 

 

Tämän oven kautta kulkevat ne vieraat, jotka pääsevät tutustumaan Euroopan komission työtiloihin Berlamount-talossa.

 

 

 

komissi2

 

 

Tässä kuvassa näkyvät vieraiden vastaanottotiski sekä kuvan vasemmassa reunassa myös turvatarkastusportit.

 

 

Vieraat joutuvat komission tiloihin päästäkseen läpikäymään samanlaiset turvatarkastustoimenpiteet kuin lentokentillä on tapana.

 

 

komissi3

 

 

Ennen turvatarkastusta tarkistetaan vieraiden henkilöllisyys passeista ja vieraille annetaan lupatarra kiinnitettäväksi rintapieleen. On luonnollista, että vieraiden henkilötiedot on hyvissä ajoin ennen vierailua pitänyt toimittaa tarkistettaviksi.

 

 

komissi4

 

 
Meidät komission toimintaan tutustuvat vieraat ohjattiin suoraan komission kokoushuoneeseen.
 
Kuva on otettu komission puheenjohtaja José Manuel Barroson istuinpaikan takaa ja minut nähdään taustalla komission varapuheenjohtaja Catherine Ashton´n paikalla.

 

 

 

komissi5

 

 

Istuinpaikkani vakituinen haltija Mme Ashton on varapuheenjohtajuutensa ohella Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja eli tuttavallisemmin ”EU:n ulkoministeri”.

 

 

EU-komissiolla on Ashton´n lisäksi useita muitakin varapuheenjohtajia ja eräs heistä on talous- ja raha-asioista sekä eurosta vastaava komissaari Olli Rehn.

 

 

komissi6

 

 

Sain vieruskaverikseni sanomalehti Ilkan ex-päätoimittaja, professori Kari Hokkasen, joka asettui komissiossa kilpailuasioista vastaavan espanjalaisen komissaarin ja komission erään varapuheenjohtaja Joaquin Almunian paikalle.

 

 

komissi7

 

Komissaari Rehn´n kabinettiin neuvonantajana kuuluva vaasalaissyntyinen Heidi Järn esitteli meille komission sekä talouskomissaarin kabinetin toimintaa.

 

Komissio on verrattavissa Suomen hallitukseen, sillä se tekee aloitteita ja valvoo päätösten toimeenpanoa.

 

Komissio toimii kollegiaalisesti eli kaikkien 28 komissaarin pitää päästä yksimielisyyteen päätettävistä asioista.

 

Komissaarit eivät edusta päätöksenteossa kotimaitaan. He eivät saisi vetää kotiinpäin.

 

On muistettava, että komissaarit eivät edusta kotimaidensa hallituksia.

 

Komissaarien kabinetit ovat kooltaan n. 20 henkilöä ja henkilöitä pitää olla vähintään kolmesta maasta. Kabinetissa pitää olla kolme komission pysyvää virkamiestä.

 

 

**********

 

 

Professori Hokkanen totesi, että Eurooppa-neuvostossa on 2 – 3 jäsenmaata, joiden mielipiteellä on muita suurempi painoarvo. Hokkanen kysyi, että onko komissiossa sama tilanne?

 

Hokkanen vastasi itse ja totesi, että ne kysymykset joita Saksan komissaari ei saa läpi, ne joutuu hoitamaan liittokansleri Angela Merkel!

 

 

*********

 

 

Heidi Järn loi esittelynsä lopuksi vielä lyhyen katsauksen EU:n ajankohtaiseen taloustilanteeseen:

 

  • Unionin alueella talouskasvu on hieman nousussa
  • tiukka taloustilanne hidastaa komission mahdollisuuksia puuttua maiden taloustilanteeseen ennakoivasti
  • Kreikan tilanne oli omanlaatuisensa
    • EU:lla ei ollut valtuuksia tarkastaa Kreikan asioita – nyt valtuudet on
  • Suomen kilpailukyky ja tuottavuus ovat heikentyneet
    • Nokian , metsäteollisuuden ja metalliteollisuuden heikko tilanne
  • EU ei halua rangaista sitä, jolla on ongelmia

 

 

”Istuntomme” jälkeen tuli tietoon, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli samaan aikaan EU:n vieraana Brysselissä.  Ilmeisesti istuinpaikkani vakituinen haltija, paronitar Ashton oli ”istuntomme” ajan tapaamassa Venäjän presidenttiä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU-komissio, Catherine Ashton, EU:n ulkoministeri, EU_n ulkoministeri Catherine Ashton, José Manuel Barroso, Joaquin Almunia, Olli Rehn, talouskomissaari Olli Rehn, Heidi Järn, Kari Hokkanen, professori Kari Hokkanen, Angela Merkel, Vladimir Putin,

EU:n päätöksistä 2/3 kytkeytyy kunta-asioihin

Lauantai 1.2.2014 - -Esko Erkkilä-

Suomen Kuntaliitto ry on Suomen kuntien ja kaupunkien muodostama yhdistys. Kuntaliiton toiminnassa ovat mukana myös maakuntien liitot, sairaanhoitopiirit, erityishuoltopiirit sekä koulutuksen ja muiden alojen kuntataustaiset organisaatiot. 

Kuntaliitolla on kolmen hengen toimisto Brysselissä.

 

 

kuntab1

 

 

Sain tutustua Kuntaliiton Brysselin toimiston toimintaan tammikuun 27. päivänä, kun osallistuin mielenkiintoiselle opintomatkalle Brysseliin. Osanottajia matkallamme oli parisenkymmentä.
 

 

 

kuntab2

 

 

Kuntaliiton Brysselin toimiston toimintaa meille esitteli johtaja Henrik Rainio.
 
Kuntaliiton toimisto työskentelee kolmen hengen vahvuudella.
 
Toimiston tehtävänä on toimia Kuntaliiton, kuntien ja kuntayhtymien yhteydenpito- ja edunvalvontaväylänä Euroopan unioniin.

 

 

 

kuntab3

 

 

Toimisto sijaitsee ”Euroopan Kuntatalossa” – House of Cities, Municipalities & Regions - ja kävelymatkan päässä keskeisimmistä EU-instituutioista.

 

Kuntaliiton kanssa talon neljännessä kerroksessa hoidetaan mm. seuraavien maiden kuntaedunvalvontaa:

 

  • Ruotsi
  • Norja
  • Tanska
  • Islanti
  • Viro
  • Liettua
  • Latvia
  • Skotlanti

 

Saman talon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee mm. ”Tampere Region EU Office” , joka vuodesta 2010 alkaen on vastannut koko Pirkanmaan EU-edunvalvonnasta. ”Officen” palveluksessa on kaksi henkilöä.

 

Tampere Region EU Officen kanssa samassa kerroksessa toimivat mm. seuraavien eri alueiden edunvalvontayksiköt:

 

  • Amsterdam
  • Haag
  • Rotterdam
  • Utrecht
  • Lyon
  • Makedonia
  • Skopje

 

”Euroopan Kuntatalon” yksiköiden luetteleminen antaa kuvan siitä edunvalvontatoiminnasta, jota eri maiden kuntaliitot ja eri alueet Brysselissä harjoittavat.

 

Käyntimme Kuntaliiton toimistolla oli Brysselin-matkamme ensimmäinen tutustumiskohde ja jo sen aikana meille selvisi sen työn tärkeys, jota mm. Kuntaliitto Brysselissä harjoittaa.

 

 

kuntab4

 

 

Johtaja Rainio esitteli niitä onnistumisista, joihin Kuntaliitto ja sen Brysselin toimisto ovat viime aikoina pystyneet vaikuttamaan.

 

Dian teksti näkyy kuvassa heikosti ja sen vuoksi lyhyesti neljä onnistumista:

 

 

  • Pankkisääntelyvelvoitteen osalta saatiin kuntia rahoittaville erityisluottolaitoksille oma menettely ja sen saaminen merkitsi suurta helpotusta kuntien rahoituskustannuksille. Tässä työssä oli tärkeässä roolissa mm. Olli Rehn´n kabinetti.

 

  • Energiatehokkuusdirektiivi saatiin muuttumaan siten, että energiatehokkuutta on toki parannettava, mutta sitovaa lukuarvoa ei ole olemassa. Tämän osalta mm. alueiden komitea teki hyvää työtä. Vaarana oli se, että kuntataloudelle olisi muodostunut 600 – 700 miljoonan euron suuruinen kiinteä lisävelvoite.

 

  • MEP Riikka Pakarisen työ oli keskeisellä sijalla, kun Itä- ja Pohjois-Suomen osuus EU-rahoituksen erityistuesta 2014 – 2020 oli vaarassa tippua tasolle 1,1 miljardia euroa. Nyt se saatiin neuvoteltua tasolle 1,32 mrd. €!

 

  • Hankintadirektiivin käsittelyssä Kuntaliitto sai mm. MEP Anneli Jäätteenmäen kanssa toimimalla parannuksia alkuperäisiin esityksiin. Nyt kunnilla ja julkishallinnolla on mahdollisuus pilkkoa hankintoja ja se antaa paremmat mahdollisuudet esim. alueellisille pienyrityksille pärjätä julkisen puolen hankinnoissa.

 

******************

 

 

Täytyy muistaa, että EU:lla ei ole toimivaltaa alue- ja paikallishallinnon järjestämisessä, sillä se on jäsenmaiden sisäinen asia.

 

EU vaikuttaa kuitenkin kuntasektoriin yhä enemmän eri ohjausmekanismien ja strategioiden kautta.  Ruotsin kuntaliiton tekemän tutkimuksen mukaan EU vaikuttaa 50 – 60 prosenttiin niistä päätöksistä, jotka tehdään alue- ja paikallistasolla.

 

Kaikki Brysselissä tapaamamme tahot pitivät toukokuussa järjestettäviä Euroopan parlamentin vaaleja tärkeinä ja niin myös Kuntaliitto. Loppuvuodesta Kuntaliitonkin päähuomio keskittyy uuden komission prioriteetteihin sekä uusiin parlamentin jäseniin.

 

 

Kuntaliiton osalta EU-edunvalvonnan keskeisiä kysymyksiä ovat tänä vuonna mm.:

 

  • julkisen talouden EU-sääntely
  • tietosuoja-asetus
  • hankintojen uudistaminen ja sähköinen laskutus
  • jätelainsäädännön uudistaminen
  • vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuri

 

***********

 

kuntab5

 

 

Kuntaliiton Brysselin toimiston johtaja Henrik Rainio kertoi, että samassa talossa sijaitsee kuntaliittojen kattojärjestön CEMR:n eli Council of European Municipalities and Regions´n toimisto.

 

Suomen Kuntaliiton tavoitteena on olla aktiivinen CEMR:n suuntaan, sillä niin menetellen saa Euroopan unionissa läpi suomalaisia näkemyksiä.

 

 

************

 

Totesin jo edellä, että Kuntaliiton Brysselin toimistolla on tärkeä rooli kuntien edunvalvonnassa. Kuntien edunvalvonta on suoraan kuntalaisten edunvalvontaa ja sen vuoksi Kuntaliiton Brysselin toimiston työlle pitää antaa arvoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Kuntaliitto, Kuntaliitto, Kuntaliiton Brysselin toimisto, Henrik Rainio, House of Cities Municipalities & Regions, Euroopan Kuntatalo, Tampere Region EU Office, Olli Rehn, Anneli Jäätteenmäki, Riikka Pakarinen, Bryssel 2014, CEMR,

"Parasta mitä Kokoomus voi tarjota"

Lauantai 2.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Otsikkolausahdus on MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan antama arvio Jyrki Kataisen vasemmistohallituksen maa- ja metsätalousministeriksi nimitetystä Jari Koskisesta.

 

Olen Juha Marttilan kanssa samaa mieltä.

 

Mielipiteeni sai vahvistusta, kun tietoon tuli, että ministeri Koskinen on valinnut valtiosihteerikseen EU-komission virkamiehen Risto Artjoen.

 

Artjoki on yksi kokeneimmista EU:n maatalous- ja maaseutupolitiikan tuntijoista. 

 

Viime vuodet Artjoki on seurannut maatalous-, maaseutu- ja aluepolitiikkaa komissaari Olli Rehnin kabinetissa ja on aiemmin työskennellyt komission maatalouden pääosastolla sekä sitä ennen Suomen EU-edustustossa ja MTK:n Brysselin toimistolla.

 

Sirkka-Liisa Anttila sai ministeriaikanaan luotua EU-komission edelliseen maatalouskomissaariin tanskalaiseeen Mariann Fischer Boel´iin ja nykyiseen maatalouskomissaariin romanialaiseen Dacian Ciolos´iin hyvät sekä luottamukselliset suhteet. Anttila pystyi vakuuttamaan molemmat komissaarit siitä, että Suomi tarvitsee pohjoisen sijaintinsa vuoksi erityiskohtelua EU:ssa.

 

Jari Koskinen maa- ja metsätalousministerinä sekä Risto Artjoki hänen valtiosihteerinään ovat parasta mitä Kokoomus pystyy tarjoamaan suomalaiselle ruuantuotannolle.

 

Kylmänväreet kulkivat jo monen suomalaisen selkäpiissä, kun Ville Itälä oli kautta rantain kaupittelemassa itseään maa- ja metsätalousministerin pestiin. Onneksi Itälä itse tunsi rajalliset kykynsä ja ilmoitti, että ei ole käytettävissä.

 

Toivottelen vilpittömästi onnistumisia ministeri Koskiselle ja valtiosihteeri Artjoelle, jotta Suomen ruokaturvallisuus ei vajoaisi muun Euroopan tasolle, sillä emme todellakaan kaipaa Suomeen EHEC-ongelmia tai dioksiinikriisejä!


-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen, valtiosihteeri Risto Artjoki, Sirkka-Liisa Anttila, Mariann Fischer Boel, Dacian Ciolos, Olli Rehn,

Vietämme tänään Yrittäjän Päivää siniristilippujen hulmutessa

Sunnuntai 5.9.2010 - -Esko Erkkilä-

Tänään on merkittävä päivä, sillä lippusaloissamme hulmuavat siniristiliput juhlistavat ensimmäisen kerran Yrittäjän Päivää.

 

Syyskuun 5. päivä 2010 on ensimmäinen päivä, jolloin Suomen liput on vedetty salkoon samalla tavalla kuin muinakin liputuspäivinä - tänään liputuksen aiheena on yrittäjyys.

 

Yrittäjyys on suomalaisen yhteiskunnan eräs keskeisimmistä voimatekijöistä.  Ilman yrittäjyyttä eläisimme tavallaan kolhoosissa tai sosialismissa. Tiedämme, että molemmat yhteiskuntajärjestykset ovat kokeneet haaksirikon.

 

On muistettava, että mm. maa- ja metsätalouden harjoittaminen ovat yrittäjyyttä. Ne molemmat luovat vankan pohjan elintarviketuotannollemme sekä laajemminkin koko hyvinvoinnillemme.

 

Yritykset ovat tärkeä yhteiskunnan perusta. 60 % suomalaisista on työntekijöinä yksityisissä yrityksissä ja 10 % toimii yrittäjänä. Yrittäjät ansaitsevat oman merkkipäivänsä Yrittäjän Päivän, sillä yritysten tarjoamien työpaikkojen ja maksamien verojen avulla ylläpidetään hyvinvointia eli maksetaan yhteiskunnan tarjoamia palveluja.

 

Valtakunnallista Yrittäjän Päivää vietetään tänään Jyväskylän Paviljongilla Innovatiivisuus ja kasvuyrittäjyys-seminaarin merkeissä. Seminaarin esiintyjinä ovat mm. EU-komissaari Olli Rehn sekä elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.

 

On hienoa, että Yrittäjän Päivä on tänään saanut ensimmäisen kerran virallisen liputuspäivän statuksen.

 

Toivottavasti jokainen suomalainen osaa arvostaa yrittäjyyttä, sillä se on eräs yhteiskuntamme keskeisistä voimatekijöistä.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjän Päivä, yrittäjyys, liputuspäivät, Olli Rehn, Mauri Pekkarinen,

« Uudemmat kirjoitukset